Diàleg, respecte i tolerància: La Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya promou el diàleg interreligiós a Lleida.

938

(Islamcat.Lleida) 20/11/2019

Amb l´objectiu de promoure i consolidar el diàleg interreligiós a la província de Lleida, el dia 20 d´aquest mes, l´ UNESCO Lleida: Grup de Diàleg Interreligiós, va organitzar una trobada sobre: Diàleg, respecte i tolerància. L´activitat que es va celebrar a la Biblioteca Pública de Lleida va comptar amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la col·laboració de la Coordinadora d´ONGD i altres Moviments, l´Agencia Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya, especialment la seva delegació de la província de Lleida representada pel seu responsable el Sr. Mohamed Kharbouch.

A la taula rodona van ser convidats el Sr. Xavier Melloni, Antropòleg i Jesuïta a la Cova de Sant Ignasi de Manresa; la Sra. Anna Puigdellivol, Busdista Tibetana; el Sr. Abdeslam Ben El Fassi, musulmà, historiador i membre de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya i el Sr. Rafa Llobet, de la confessió Brahma Kumaris.

La primera intervenció del Sr. Xavier Melloni es va recordar que estem en moments en que el diàleg es considera una necessitat urgent i molt indispensable en tots els sentits . Va fer un petit recorregut sobre el desenvolupament del diàleg interreligiós a Catalunya, les grans aportacions a la nostra societat i les diferents confessions que la componen. Va parlar de les trobades internacionals celebrades a Manresa el 2003 i el 2006 i els seus efectes a nivell nacional i internacional. Va assenyalar que el diàleg requereix la construcció de la confiança mútua amb l´altre, de passar de competir a compartir, de no negar la veritat de l´altre i donar-li un vot de confiança, a més a més, de buscar les coses extraordinàries que ens uneixen amb l´altre. Va concloure que cap diàleg interreligiós pugui tenir èxit sense una verdadera tolerància, respecte, reconeixement i plena veneració per l´altre.

La segona xerrada de la Sra.  Puigdellivol va recordar el poder de la paraula, de parlar amb l´altre, amb respecte i fent referències a la figura del Dalai Lama, la seva visió del món i com exemple del diàleg que ha de regir la vida d´un esser humà, tant a nivell personal com a nivell general amb l´altre.

Per la seva part, el Sr. Llobet va  felicitar a tots els participants per aquesta iniciativa, va fer un recordatori a la importància del diàleg interreligiós, al procés del coneixement i del reconeixement amb l´objectiu de construir una cultura de pau entre totes les confessions.

L´ultima intervenció, del Sr. Ben El Fassi, va assenyalar els orígens del diàleg interreligiós des d´una concepció musulmana, va recordar que el diàleg interreligiós no només és una recomanació religiosa sinó una obligació per a qualsevol persona que confessa la fe de l´islam. Per tant, el diàleg i el respecte a les altres confessions és sagrat pels musulmans, per això la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya té la plena convicció i la màxima prioritat a la consolidació del diàleg interreligiós dins de les mateixes comunitats i amb les altres confessions, cosa que no és fàcil d´aconseguir, perquè requereix interlocutors vàlids, competents i autoritzats per liderar aquest repte. Va subratllar que les condicions a nivell extern i intern són òptimes i ens estimulen a  seguir treballant junts. A nivell extern, es pot citar les diverses i valentes iniciatives del Papa Joan Pau II, el Papa Francesc i d´altres l´dersdel món islàmic que no han escatimat esforços en treballar per un món més just, més pacífic i més dialogant. La intervenció del Sr. Ben El Fassi es va concloure donant exemple del diàleg interreligiós viscut a Manresa des de fa més de 20 anys i els seus grans resultats, cosa que ha convertit Manresa en un model a seguir en aquesta matèria.

Al finalitzar el debat es va obrir un espai de debat amb els més de 60 persones assistents que van enriquir el debat amb preguntes, propostes, aportacions i idees que van coincidir en la importància i la necessitat de consolidar el diàleg interreligiós a Lleida i a tota la societat en general.

L´activitat es va concloure amb un sopar interreligiós i de germandat on van assistir més de cinc confessions representatives de la ciutat de Lleida.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí