“Naixem com a conseqüència d’una necessitat”: Presentació de la comissió ENTRE JOVES.

381

Islamcat. Prat de Llobregat

Bona tarda.

Espero que hagueu estat gaudint del Congrés de forma proporcional al volum de treball que s’ha tingut a l’hora d’organitzar-lo.

Primer, i com no, felicitar a la Comissió Organitzativa del Congrés: Entre Joves. Tres mesos de treball i desenvolupament ha creat un equip competent i preparat, amb una actuació sublima. No sabeu les gestions que hi ha al darrera d’aquest Congrés, i tots i cada un de nosaltres hem contribuït, de forma multidisciplinària, per a la creació d’Entre Joves.

Bé, probablement el mateix nom ens delati: Entre Joves. Naixem com a conseqüència d’una necessitat, que si no òbvia, latent. Un jovent preparat, funcional, format i motivat. Un jovent que, havent crescut a Catalunya, entén les necessitats de la comunitats musulmana dins del context català. Un jovent que, envers a les dificultats, vol tenir la seva veu. Reclamar drets. Reclamar normalitat. Reclamar xarxa.

Entre Joves es presenta com a organització juvenil que forma part del l’organigrama d’UCIDCAT, com és la Comissió de Dones, Comissió d’Imams, Comissió d’Educació, entre altres. Davant de la creixent creació de diferents Comissions Juvenils arreu del territori, és visible el neguit i les ganes dels joves. No sé vosaltres, però cada cop veig més representació juvenil a les xarxes socials de la comunitat musulmana: des d’especialistes – com és el cas d’Amin i Ilham, que psicòlegs que comparteixen a les xarxes socials part del seu coneixement, fins a comissions associades a mesquites, com ho són els germans i germanes d’Al-Karawiyín o Al-Tauba, de Ciutat Meridiana, BCN i Cornellà. Sempre es demonitzen les xarxes socials, però per a aquesta visibilitat, coincidirem en la seva pesant influència positiva.

Ja us heu fixat que hem parlat de xarxes socials, de la mateixa forma que en aquest congrés s’han parlat temàtiques com ho son la cultura, l’economia, la intel·ligència emocional, entre d’altres. Temes veritablement interessants i adequats pel context en el qual ens trobem. Considero que la formació és una sort, i que aquell que se la pugui permetre, n’ha d’aprofitar-ho. Entre Joves és també un projecte de formació contínua. Aquest Congrés, des del primer moment, s’ha enfocat des d’un punt de vista participatiu. L’any passat, en les enquestes que us vam passar, moltes de les observacions van ser aquesta, molta gent vol ser escoltada, i la vostra opinió és tinguda en compte. Per això insistim en ls importància de que l’ompliu aquest any també, per poder millorar de cara a l’any que ve. El pensament de l’educació clàssica, com s’aplica a les escoles i universitats, està antiquada; tant que fins i tot en dites institucions està començant a canviar. El debat com a metodologia de pensament crític és un dels lemes que hem decidit adoptar per aquest congrés, i per això se us ha animat en tot moment a aportar de forma contínua en els mateixos debats, tal i com ho feien els filòsofs de l’Antiga Grècia, els pares del pensament modern.

Entre Joves pretén ser, i serà una ventada d’aire fresc. Un xarxa per connectar comissions juvenils de les comunitats islàmiques de Catalunya, per fixar objectius comuns i per facilitar dur a terme la increïble labor que estan realitzant les ja existents. Compartir

 informació i metodologies permetrà agilitzar i optimitzar moltes de les etapes més complicades del naixement de les comissions juvenils.

La creació d’un espai segur per intercanviar idees, ja que no hi ha ningú millor de qui aprendre que de nosaltres mateixos. Assentar el nostre sentiment de pertinença a la vegada que identifiquem les nostres necessitats. Identificades les necessitats, es crearan els mecanismes per cobrir-les.

Ser català i musulmà és una realitat, i existim. I, com a catalans, formem part de la societat de forma complerta, com qualsevol altre persona, independentment a les seves creences religioses. I, formar part d’una societat implica un conjunt de drets i obligacions. Unes obligacions que, sense dubte, complim; i uns drets que, tot i trobar-nos en una situació gens precària, no és perfecta. Generant un pensament crític ens permetrà incidir en el problema de forma sensata, realista i resolutiva. Mitjançant una xarxa, la detecció d’aquests problemes serà més àgil, ja la participació activa de diferents persones, amb diferents experiències i opinions permet una percepció multidimensional. Som fermes creients de que una comunitat és creada i fonamentada en els individus, i que cada un de nosaltres té una història que explicar de la qual ens podem enriquir. I és que sense sorra, no hi ha platja.

Entre Joves neix oficialment avui, i és clara la necessitat de la seva existència. Aquest projecte que aquí us presentem és una comunitat oberta, en la qual es deixa de banda l’individualisme per tal de posar en el mapa un col·lectivisme, una veu activa que pretén fer-se escoltar. Un altaveu a la vostra disponibilitat.

Menys de 48 hores van caldre per omplir les inscripcions de les 150 places de pensió completa. I fins ahir encara rebíem correus electrònics i missatges a les XXSS de gent que volia apuntar-se. Per això, agrair-vos la vostra participació, sobretot a aquelles persones que heu vingut soles amb ganes d’aprendre i amb ganes de fer comunitat. Espero que d’aquí en surtin bones amistats.

La velocitat en que la gent s’ha apuntat, així com la enorme demanda de més places, ens enorgulleix: ens omple el cor veure com unes reunions entre 16 xavals tenen la repercussió que han tingut, i amb una representació tant diversa. Però això no hagués estat sense vosaltres, joves.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí