islamcat.bcn
Per complementar la jornada virtual ─que es desenvolupa de 9 a 12.30 h i preveu una ponència inaugural, la presentació dels resultats del projecte de recerca i taules d’experiències d’entitats de lleure i religioses─, s’ha programat una sessió presencial de 17 a 19.30 h de tallers pràctics sobre recursos educatius lúdics en l’àmbit de la diversitat religiosa.
La Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Justícia promou la innovació i la recerca sobre afers religiosos amb la finalitat d’obtenir resultats científics i crear un coneixement nou amb propostes d’intervenció aplicables i amb impacte en la societat catalana.
Mitjançant les convocatòries RELIG impulsades des de l’any 2014, la Direcció General d’Afers Religiosos dona suport a projectes de recerca aplicada en l’àmbit de la gestió de la diversitat religiosa, i amb les jornades anuals RELIG promou la reflexió des del vessant teòric i pràctic, combinant ponències, projectes de recerca i experiències pràctiques impulsades per les administracions públiques i el teixit associatiu religiós.
Enguany la Jornada RELIG 2022, prevista per al 8 de novembre, promou el debat i la reflexió sobre com les dinàmiques per promoure el coneixement de la diversitat religiosa en l’educació en el lleure poden esdevenir eines de transformació per a la cohesió social. La Jornada es desenvoluparà en dues sessions:
– Una jornada virtual de 9 a 12.30 h. La sessió s’obrirà amb la ponència «Espiritualitat i lleure educatiu: un mapa de la qüestió», impartida pel doctor Joan-Andreu Rocha Scarpetta, degà de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull i investigador i membre del Consell de Direcció de la Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural de la Universitat Ramon Llull, i a continuació es donaran a conèixer els resultats del projecte de recerca RELIG 2021-2022 Diàleg interreligiós i educació en el lleure: formar per una projecte ciutadania crítica, liderat pel doctor Miquel Àngel Essomba Gelabert de la Universitat Autònoma de Barcelona. La Jornada es complementarà amb dues taules rodones: la primera, amb la participació d’entitats de lleure, i la segona, que incorporarà experiències d’entitats religioses.
– Una sessió de tallers pràctics presencials, de 17 a 19.30 h, sobre recursos educatius lúdics en l’àmbit de la diversitat religiosa, on es vol posar a l’abast dels professionals de l’àmbit educatiu (lleure, professorat i educació social) diferents recursos educatius impulsats per la Direcció General d’Afers Religiosos amb l’objectiu d’acostar als infants i els joves el coneixement de la diversitat religiosa present a Catalunya d’una manera lúdica i entenedora. A continuació en podeu consultar el programa:
Taller RELIG 2022. Educació en el lleure i recursos educatius lúdics en l’àmbit de la diversitat religiosa
8 de novembre de 2022, de 17 a 19.30 h (presencial)
Objectius
- Promoure la reflexió des del vessant pràctic per acostar als infants i els joves el coneixement de la diversitat religiosa d’una manera lúdica.
- Fer difusió de recursos educatius lúdics en l’àmbit de la diversitat religiosa.
Destinataris
Professionals de l’àmbit de l’educació (lleure, docència i educació social). Personal al servei de les administracions públiques vinculat a serveis educatius i d’atenció a col·lectius de diversos orígens culturals i religiosos; professionals de l’àmbit de la joventut, la intervenció social i el teixit associatiu religiós.
Programa
Presentació dels recursos educatius lúdics i realització dels tallers:
– Joc de taula «Juguem amb respecte i admiració», que forma part del Diccionari de religions per a noies i nois, publicació elaborada per l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR), i editada per la Direcció General d’Afers Religiosos. Aquesta publicació explica amb un llenguatge molt entenedor més de 300 conceptes de les religions més esteses i inclou un joc de taula que fomenta el coneixement dels conceptes de manera lúdica i cooperativa.
– Joc didàctic en línia «Missio Humanitas», elaborat per la Fundació MigraStudium per encàrrec de la Direcció General d’Afers Religiosos, realitzat a partir de la maleta pedagògica de la Fundació, amb l’objectiu d’acostar als infants i els joves el coneixement de la diversitat religiosa present a Catalunya d’una manera lúdica i entenedora.
Us hi podeu inscriure fins al 31 d’octubre Escola d’Administració Pública de Catalunya.