Intervenció del Sr.Abdeslam Ben El Fassi en representació de les dues Comunitats Islàmiques de Manresa.

1022

Manresa, 23 de maig 2019.

Jornada Iftar 2019.

Paraula en nom de les entitats organitzadores: C.I. del Bages i la C.I. de Manresa.

Estimat Llorenç Olivé, Representant de la DGAR. Generalitat de Catalunya.
Estimada Alba Camps. Delegada del Govern a la Catalunya central.
Estimat Valentí Junyent, Alcalde de Manresa.
Estimat Mohamed el Ghaidouni. President de la UCIDCAT.
Estimada Núria Sala, responsable de l’Oficina de Benestar Social i Família de la Generalitat a Manresa.
Estimada Mireia Vall. Representant de la Secretaria d´Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat a la Catalunya Central.
Estimat germans i germanes de la Cova de Sant Ignasi i d´altres comunitats religioses.
Representants de l´ICS i de l´àmbit de la salut
Representants de les AA. VV. De Manresa.
Estimades famílies sirianes en representació a tots els refugiats del món.
Companyes i companys,
Benvinguts i benvingudes,

La veritat estem molt feliços, agraïts i orgullosos de tenir-vos aquí amb nosaltres compartint aquesta petita celebració del mes sagrat pels musulmans que és el mes del Ramadà. És l´exemple de sintonia i harmonia que ha d’existir entre les institucions i societat civil i religiosa. Per nosaltres és la nostra forma de participació.
La participació: Claus per consolidar la llibertat i la democràcia:
Quan parlem de la participació en uns moments especials com els que estem vivint aquests dies, sobretot amb la festa democràtica que estem convocats tots i totes a participar-hi de manera activa i amb una gran responsabilitat, és perquè considerem que la nostra participació és i serà la garantia per consolidar una societat democràtica, una societat que vetlla pels drets de tots els seus ciutadans sense excepcions ni discriminacions. La nostra participació és i ha de ser la garantia de llibertat per a moltes persones.
Per això, tots els membres de les comunitats Islàmiques del Bages i de tota Catalunya que han de demostrar el seu gran nivell de participació en aquestes eleccions en defensa dels seus drets i de la seva llibertat. Han de votar amb responsabilitat a tots els partits que treballen a favor d´una societat sense discriminacions per origen, ni religió ni ideologies.
Al mateix temps, volem recordar als nostres candidats polítics que haurien de fomentar la participació, però no només a nivell electoral, sinó en tots els aspectes de la vida quotidiana de les nostres ciutats catalanes.
Els Joves i altres persones ben qualificades en fan arribar les seves queixes que consisteixen en que els polítics han de tenir-los presents en les seves polítiques socials i han de multiplicar els esforços per defensar els seus drets en optar a treballs qualificats, especialment les relacionades barreres burocràtiques establertes al sistema i que impedeixen als joves optar per un futur millor. Perquè sense la solució d’aquests reptes ens trobem davant de conseqüències molt greus: d’una banda, no consolida de manera positiva el sentiment de pertinença a aquestes terres catalanes que sempre han sigut terres d’acollida i llibertat que ensenyem als nostres fills a estimar i a defensar amb tots els Mitjans. D’altra banda, els joves i els nous ciutadans manresans no entenen que, malgrat que les persones d´origen estranger representen el 17 % de la població manresana, però la seva representació a nivell polític, a l´administració i a les altres institucions és nul.la i inexistent amb petites excepcions.
Aquesta situació pot tenir conseqüències molt greus sobre el futur d’aquest joves: o acaben a l´exclusió i la delinqüència o cauran víctimes de les xarxes terroristes que els manipulen fàcilment.
Normalització de la pràctica religiosa:
Un dels reptes per a les comunitats musulmanes i les institucions municipals i els altres actors de la societat civil és la normalització de la visibilitat del fet religiós al carrer. En aquest sentit, m’agrada citar els problemes que afronten les dones musulmanes en trobar feines dignes malgrat el seu alt nivell formatiu. Les autoritats locals i autonòmiques han de tenir aquesta situació en plena consideració en les seves polítiques municipals si volen, de veritat, construir una societat cohesionada i orgullosa de la seva pertinença a quest país.
També la situació dels locals de culte requereix una atenció especial, perquè la Comunitat Musulmana de Manresa, Carrer la Sèquia, per exemple, necessita un local digne i respectuós amb els seus veïns i demana la coordinació i la col·laboració de les autoritats municipals per trobar un local en condicions i respectuós amb el seu entorn i amb els veïns.
Al mateix temps, des de la Comunitat Islàmica del Bages, Carrer la Cova, és de justícia manifestar la nostra gratitud, agraïment a tots els partits polítics que han tingut el coratge i la valentia de normalitzar la situació legal de la comunitat. Per tant, si Manresa ha destacat en diverses iniciatives a nivell nacional com, per exemple, el diàleg interreligiós, crec que amb aquesta valenta iniciativa s´ha convertit en un model a seguir en la via de la normalització del fet religiós.
Enfortir els valors de pertinença:
Aquestes manifestacions no volen dir que nosaltres cóm a ciutadans de confessió musulmana estem condemnat a l´exclusió i la marginació. Al contrari, el líders de les dues comunitats estan totalment disposats a seguir col·laborant amb totes les institucions municipals i de la Generalitat en totes aquelles iniciatives que tenen cóm objectiu construir una ciutadania orgullosa de la seva pertinença a aquet país. Per aquest motiu, les comunitats islàmiques de Manresa estan participant activament, especialment en la comissió de Valors de Manresa 2022 partint de la plena convicció de treballar per una ciutat acollidora, solidaria i que compta amb tots els seus ciutadans que siguin autòctons o nous ciutadans, perquè el repte és consolidar els valors de respecte, civisme, convivència, esforç i estima d’aquest país que ja forma part de la nostra vida, pensaments i dels projectes dels nostres fills. Aquesta estima la transmetem als nostres fills, la valorem quan estem llunys de Catalunya. Trobem a faltar Catalunya en tot moment, defensem el Barça amb tots els Mitjans, ens sentim orgullosos d´ella, parlem de Catalunya amb tota autoritat i coneixement de causa com si fos un patrimoni o una propietat nostra.
En definitiva, la valorem, l´estimem perquè ens agrada viure amb llibertat i dignitat en aquestes terres de llibertat i de prosperitat que ens va obrir els braços amb tota generositat i hospitalitat.
Personalment no tinc més paraules sobre Catalunya que dir en nom del poeta Jacint Verdaguer:
“Dolça Catalunya,
Pàtria del meu cor,
Quan de tu s’allunya,
D’enyorança es mor”.

Moltes gràcies.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí