Les Comunitats Islámiques de Manresa, Mesquita Al Fath i Mosab Ibn Omair, (aquesta segona situada al carrer de la Sequia,) en primer lloc, volem donar la benvinguda, a totes les dones que s’han inscrit en aquest curs de formació sobre l’apoderament femení, per la ràpida interacció amb aquesta iniciativa que volem que es consolidi en els propers anys amb projectes innovadors i de qualitat.
Alhora volem agrair a totes les institucions i persones que han donat suport a l’organització d’aquest esdeveniment que es pot considerar únic en tot el país, perquè parlar d’un tema tan interessant i sensible a nivell de les comunitats religioses, (almenys les comunitats islàmiques) el considerem un pas molt atrevit a l’hora de tractar el fet religiós, especialment el relacionat amb el tema de gènere i l’apoderament de la dona.
Les diverses activitats que les dues comunitats islàmiques de Manresa porten celebrant en els últims anys, han estat més que suficients perquè els responsables d’aquestes comunitats facin un diagnòstic exigent i una aproximació critica els resultats aconseguits i al mateix temps als temes prioritaris que han de ser tractats amb urgència. Una de les necessitats detectades i que han requerit una atenció molt especial a estat la importància de fomentar la participació de la dona, tant en la societat amb l’objectiu de prevenir totes les formes d’aïllament, discriminació i consolidar una línia d’apoderament entre el col·lectiu de les dones aprofitant que un nombre molt considerable entre elles estigui dotada d’un nivell educatiu notablement universitari, però davant la falta de mitjans, eines d’apoderament, suport i tècniques de coaching se senten condemnades a l’exclusió, la marginació i la dependència.
Elles senten que les seves veus romanen ofegades en un oceà de tòpics i estereotips i sota l’onatge de les dificultats bàsiques d’integració (papers, residència, treball etc…). Hi ha dones que no poden treballar perquè porten vel, altres que l’hi treuen per poder treballar i d’altres que ho porten, però que treballen en cases com empleades de la llar. Segons diversos estudis, la major part de les musulmanes treballen en el servei domèstic, tot i que moltes parlen perfectament el català, castellà i tenen estudis mitjans i superiors. Avui en dia la dona musulmana pateix i confronta a una triple discriminació: com a dona, com a musulmana i una part important, com a immigrant. Totes aquestes barreres els impedeixen avançar en la jerarquia social.
El treball de la dona en general, i la dona musulmana de manera molt especial, es encara una assignatura pendent. Segons un estudi realitzat a la Universitat de Linz, Alemanya, una dona a Occident amb nom estranger té menor probabilitat de ser contractada que una dona autòctona. L’oportunitat de ser convidada a una entrevista es redueix a un 4.3% amb la combinació de nom estranger i vel islàmic . És un problema que afecta la diversitat en tot el país i Occident en general, el que obstaculitza a les musulmanes trobar feina a causa de la visibilitat que els confereix el vel islàmic. On més casos de discriminació s’han registrat han estat a les àrees de cara al públic o a les que mes qualificació és requerida. Així l’estereotip de dona amb vel no sol ser, malauradament, el d’una dona amb estudis. Atès que la recerca de treball sol tenir com a objectiu llocs qualificats, això no sol entrar en el quadre de dona musulmana.
El problema no consisteix en la manca de formació acadèmica o preparació. Fins al dia d’avui encara hi ha gent que se sorprèn que dones immigrants o musulmanes tinguin altes qualificacions acadèmiques o carreres universitàries.
Això permet citar alguns exemples de perfils tan qualificades de dones musulmanes amb vel islàmic, que encara estan en la recerca de treball a nivell de Manresa i Catalunya com son la:
KARIMA, enginyera química i màster en enginyeria de recursos naturals.
BOUCHRA, enginyera química i màster en química analítica.
HANAN, farmacèutica.
KARIMA, llicenciada en filologia hispànica i traductora jurada de diversos idiomes.
Ja n’hi ha prou, cal oblidar, deixar i trencar amb l’estigma de dona musulmana analfabeta, perquè la dona musulmana a pogut saltar les barreres, ja agafat el repte de canviar la imatge a què sol estar vinculada pels mitjans de comunicació, la dona musulmana vol avui en dia ser jutjada per la seva formació acadèmica i capacitat per fer una feina, i seguiran lluitant per la seva acceptació i per aconseguir créixer en la societat d’acollida amb la seva identitat.
Per tant, considerem que és més primordial que mai la realització d’aquest curs, perquè el seu objectiu principal és posar a disposició de les dones de la nostra ciutat i comarca totes les eines necessàries que podran fomentar el seu apoderament de la manera més autònoma i lliure, a través de l’aplicació de tècniques i estratègies de coaching per enfortir l’autoestima, la confiança en les seves capacitats, en la seva personalitat i en totes les aportacions que les consolidin com ciutadanes plenament actives i participatives en tots els àmbits de la societat.
Finalment, les dues comissions de la dona de les dues comunitats volen manifestar que:
Com a dones de Manresa: volem crear un ambient còmode que serveixi com a punt de trobada i suport per a totes les dones de Manresa i de tot l’estat:
Per poder fomentar un bon concepte identitari perquè som ciutadanes de ple dret, el que ens exigeix la nostra involucració i participació en tots els àmbits: polític, econòmic, social i cultural, demostrant que ser d’una altra creença i viure aquí no és cap contradicció.
– Per fomentar també el diàleg interreligiós: considerem que el respecte mutu i la participació social són més que meres paraules. Avui més que mai el coneixement i l’apropament als altres integrants de la nostra societat és important per canviar la imatge de la dona musulmana i reduir els prejudicis que es tenen cap a ella.
– Treballar en la creació i consolidació de mitjans de comunicació alternatius que permetin donar visibilitat a les contribucions i diversitat de perfils, el principal objectiu és contrarestar la imatge negativa vehiculada pels mitjans de comunicació.
A través de les nostres reunions periòdiques i activitats regulars, ajudar les joves musulmanes a fer front als problemes i als prejudicis amb què s’enfronten en la seva vida diària, augmentar la confiança en si mateixes i donar-los un impuls positiu per millorar les seves condicions de vida.
Creiem en la necessitat d’una societat solidària i donem exemple d’això. Juntes podem arribar molt lluny.
Aprofitem la presència de representants de les administracions municipals i de la Generalitat, per demanar espais dignes on puguem celebrar les nostres activitats, amb plena llibertat, autonomia i sense tutela de ningú, que siguin entitats o altres institucions, però sempre en el marc de la llei , de la transparència, de la col·laboració i de la complementarietat.