Islamcat.Olesa
En el teixit multicultural i divers de Catalunya, esdeveniments com la jornada d’Iftar organitzada per l’Associació SAFA sorgeixen com a llum enmig de la foscor, recordant-nos la importància de la convivència, el diàleg i la solidaritat. El dissabte 23 de març de 2024, a l’històric centre cultural de l’Escorxador, es va celebrar aquesta jornada que va reunir a persones de diverses procedències per compartir un moment de reflexió, música i comunió.
La jornada va iniciar amb un toc de saviesa, amb dues ponències magistrals impartides pel Dr. Jordi Delclòs i el Dr. Hassan Laasili. Amb una profunditat que reflectia la riquesa espiritual del mes de Ramadà, els ponents van explorar el significat i els beneficis del dejuni, així com la seva importància com a pilar de l’islam. Van parlar sobre la necessitat de la purificació i van ressaltar el caràcter universal d’aquesta pràctica, present en les diverses expressions de la tradició primordial.
Després d’immersos en la saviesa compartida, els assistents van ser traslladats a un estat d’èxtasi espiritual amb les actuacions de dos grups corals de música sufí. Les melodies hipnòtiques van omplir l’aire, portant a tots els presents a un estat de pau interior i connexió amb el diví.
Però el moment més esperat de la vetllada va ser, sens dubte, el trencament del dejuni col·lectiu. Davant la taula preparada amb àmplia varietat de menjars, els assistents van reunir-se per compartir aquest moment de comunió. Entre rialles i converses animades, es van trencar els primers aliments del dia, marcant el final del dejuni i l’inici d’una festa de sabors i aromes.
L’esdeveniment, organitzat de manera impecable per l’Associació SAFA, va ser testimoni de la convergència d’autoritats i personalitats destacades. La presència del Sr. Carles Armengol, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Mohamed el Ghaidouni, president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya, i el Sr. Jordi Parent, alcalde d’Olesa de Montserrat, entre altres, va demostrar el suport institucional i comunitari a aquesta celebració de la diversitat.
En les seves intervencions, les autoritats van expressar el seu agraïment per la invitació i van destacar la importància del diàleg i la participació per consolidar la convivència en el municipi. L’alcalde va elogiar l’Associació SAFA per l’organització de l’esdeveniment i va subratllar la necessitat de la participació i el respecte mutu en la construcció d’una societat oberta i plural. El president d’UCIDCAT va compartir reflexions sobre el significat del Ramadà i va agrair el treball de l’Ajuntament d’Olesa en el suport a la comunitat musulmana.
El Sr. Carles Armengol, en la seva intervenció, va reafirmar la importància del diàleg i la participació com a claus per a una societat intercultural i interreligiosa. I el president de l’Associació SAFA, en la seva cloenda, va agrair a tots els assistents i voluntaris que van fer possible aquest acte, convidant-los a reunir-se de nou pel proper Ramadà.
En resum, la jornada d’Iftar organitzada per l’Associació SAFA va ser molt més que una simple trobada per trencar el dejuni. Va ser un testimoni viu de la diversitat, la convivència i la solidaritat que defineixen la nostra societat catalana. En un món cada vegada més dividit, esdeveniments com aquest ens recorden que la unitat en la diversitat és possible i que només mitjançant el respecte mutu i la comprensió podrem construir un futur més just i equitatiu per a tots.