La UCIDCAT explica en una trobada Internacional a Rabat l’experiència catalana sobre la protecció de la infància i l’adolescència immigrant.

1424

(Islamcat.Rabat) Per invitació de l´Associació Marroquí d´Estudis i Recerca sobre les Migracions (AMERM), la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya va participar, el dijous 12 de desembre, al Seminari Internacional de restitució de resultats d´enquestes realitzades al Marroc i a l´Egipte sobre: La prevenció de l’apatrídia entre els immigrants i els seus fills  en Àfrica del Nord: el paper dels països d´acollida i d´origen en la inscripció dels naixements i l´entrega de documents d’identitats: el cas de l’Egipte et del Marroc.

La trobada va ser organitzada en col·laboració amb la London School of Economics de Londres, representada per la Dra. Manby Bronwen, coordinadora científica del projecte; el Centre d´Estudis i de Recerca sobre les Migracions i Refugiats de la Universitat Americana del Cairo, la Fundació Egípcia dels drets dels Refugiats i la Universitat de Rabat. A més a més, aquest esdeveniment va comptar amb la participació de destacats representants de l´Alt Comissionat dels Refugiats al Marroc, la Cap de Programes de l´UNICEF al mateix país i diversos experts, professors universitaris i investigadors.

L’encarregat d´exposar l´experiència catalana en nom d´UCIDCAT va ser el Dr. Abdeslam Ben El Fassi amb una intervenció titulada: l´experiència de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya amb els Consolats i els Ajuntaments per la concessió de documents d´identitat als immigrants i la inscripció dels seus fills al Registre Civil: unes bones pràctiques.

El Sr. Ben El Fassi va centrar la seva intervenció fent una actualització de l´estat de la qüestió migratòria a Catalunya, amb dades sobre l´evolució del fet migratori els darrers anys fent referència al fenomen de l´arribada de joves sols a Catalunya que ha col·lapsat el sistema de protecció a la infància i adolescència demanant la implicació de les autoritats dels països emissors d´immigrants per poder fer front a aquest fenomen, evitar que molts d´aquests joves caiguin víctimes de les xarxes de tràfic d´essers humans i, sobretot, prevenir, en plena col·laboració i coordinació amb tot els seus membres i les diverses autoritats competents, qualsevol possibilitats de radicalització entre una població d´aquest perfil.

Es va explicar i analitzar les diferents actuacions que desenvolupa l´UCIDCAT en matèria d´ajuda en la regularització dels immigrants, els seus fills i els mateixos joves arribats sols a Catalunya, especialment durant el procés d´acollida, de gestió de la documentació, la coordinació amb les administracions competents (representacions diplomàtiques, Direcció General d´Atenció a la Infància i l´Adolescència (DGAIA), Secretaria d´Immigració, Delegació del Govern,  Delegacions Territorials, Consells Comarcals i Ajuntaments), a més de les diverses activitats que organitza la Federació a nivell de Catalunya i altres universitats i països amb l´objectiu de sensibilitzar sobre els reptes de gestionar aquest fenomen, de multiplicar els esforços entre tots partint d´una visió sinèrgica entre tots els actors i implicats (administracions, entitats i altres).

Després es va donar com un bon exemple de gestió d´aquest fenomen el treball que està fent la Generalitat de Catalunya, especialment la DGAIA, en l´acollida, l´atenció, la regularització de la situació administrativa de més del 80 % de milers de joves arribats a la ribera nord del Mar Mediterrani i la normalització de les seves situacions a la societat catalana. Es va fer referencia a la llei de protecció de la Infància a Catalunya com una de les lleis més avançades a nivell europeu i, finalment, es va detallar el funcionament del sistema de protecció de la infància i l´adolescència que, malgrat totes les observacions i critiques que se li poden fer, queda un dels millors sistemes de protecció de la infancia a nivel europeu i euromediterrànis.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí