La comunitat musulmana de Catalunya agraeix el contundent posicionament del Parlament davant l’atac a la mesquita de Piera

378

islamcat.Bcn

Barcelona, 17 de juliol de 2025

La condemna ferma del Parlament de Catalunya davant l’atac incendiari que va destruir el Centre Islàmic de Piera ha suposat un moment de gran rellevància institucional i simbòlica per a la comunitat musulmana catalana. El comunicat, (Video de la lectura del comunicat) llegit públicament avui, dia 17 de juliol, expressa la indignació de la cambra davant aquest acte de violència i intolerància, i reafirma el compromís del país amb la convivència, la pluralitat i la llibertat religiosa.

L’acte de lectura oficial del comunicat va comptar amb la presència de representants institucionals i membres de la comunitat afectada. Hi van assistir la Sra. Carme González Anjaumà, alcaldessa de Piera; la Sra. Susana Jornalé Villarroya, regidora del govern municipal; el Sr. Ramon Bassas, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya; el Sr. Mohamed El Ghaidouni, president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), i el Sr. Said Alouchi, vicepresident de la Comunitat Islàmica de Piera.

La lectura del comunicat va marcar un punt d’inflexió, no només per la claredat del seu missatge, sinó pel gest de solidaritat que representa envers la comunitat musulmana. El text denuncia que l’atac del passat 12 de juliol, perpetrat just abans de la inauguració oficial del centre, no només va destruir un espai de culte, sinó que va intentar sembrar la por i dinamitar la convivència pacífica que caracteritza el municipi i la societat catalana en el seu conjunt.

El Parlament va expressar de manera rotunda que “aquest acte és un fet greu que atempta contra la convivència i la cohesió social”, i va declarar que “Catalunya és una societat democràtica que ha de vetllar per la igualtat de drets i oportunitats per a tothom”. Així mateix, va reafirmar el seu compromís per continuar promovent polítiques contra el racisme, la xenofòbia i la islamofòbia, i per garantir que totes les persones puguin exercir la seva fe amb dignitat i seguretat.

Després de l’acte, la delegació de la comunitat musulmana encapçalada pel president d’UCIDCAT, juntament amb l’alcaldessa i la regidora de governació de l’Ajuntament de Piera y el director d’Afers religiosos de la Generalitat de Catalunya, es va reunir amb el president del Parlament de Catalunya i el conseller de Justícia de la Generalitat. En aquesta trobada, els representants comunitaris van traslladar personalment el seu agraïment sincer pel posicionament institucional, així com la satisfacció compartida per molts veïns i veïnes de Piera, independentment de les seves creences.

Durant la reunió es va destacar que el suport institucional és essencial en moments com aquest, no només per fer justícia, sinó per reforçar el teixit social i construir confiança. El president d’UCIDCAT va expressar el desig de la comunitat musulmana de seguir col·laborant amb les institucions per promoure una societat cohesionada, basada en el respecte mutu i la defensa dels drets fonamentals.

La mesquita de Piera, com moltes altres a Catalunya, no és només un espai de pregària. És també un centre de trobada, de servei social, de convivència intergeneracional i intercultural. L’atac, per tant, va ser una agressió no només a un edifici, sinó al cor mateix d’una comunitat viva, arrelada i compromesa amb el seu entorn. Com va recordar el comunicat parlamentari, a Catalunya hi ha més de 319 centres de culte islàmic, i la població musulmana representa el 6,8% de la ciutadania. Aquesta realitat és part integral de la nostra societat.

L’alcaldessa Carme González va reafirmar, el compromís de l’Ajuntament de Piera amb la comunitat afectada, subratllant que “no deixarem que l’odi arreli al nostre municipi”. Per la seva part, el director general d’Afers Religiosos va posar l’accent en la importància de garantir la llibertat de culte com a pilar bàsic de qualsevol societat democràtica.

Des de la comunitat islàmica de Piera, el vicepresident Said Alouchi va agrair la ràpida reacció de les institucions i el suport rebut per part de la ciutadania pierenca. “Ens hem sentit acompanyats des del primer moment. Aquest suport ens dóna força per continuar i reconstruir no només el nostre centre, sinó també la confiança trencada per l’odi.”

L’acte al Parlament ha estat també una oportunitat per posar en valor el paper que juguen les comunitats religioses en la construcció del bé comú. El president d’UCIDCAT va recordar que “la comunitat musulmana no és un cos aliè a Catalunya, sinó part del seu present i del seu futur”, i va expressar el seu compromís per seguir treballant amb la resta d’actors socials per una Catalunya més justa i inclusiva.

La comunitat musulmana catalana ha valorat molt positivament el to, el contingut i la unitat del comunicat parlamentari, que trenca amb la indiferència que massa sovint acompanya els discursos d’odi i els atacs islamòfobs. Aquest posicionament suposa una reafirmació dels valors de justícia, igualtat i fraternitat, i envia un missatge clar: no hi ha lloc per l’odi ni la intolerància a la Catalunya del segle XXI.

Amb tot, aquest episodi també recorda la necessitat de no abaixar la guàrdia. La lluita contra l’islamofòbia i contra qualsevol forma de discriminació requereix un compromís actiu i sostingut per part de totes les institucions, i ha de traduir-se en polítiques públiques efectives, programes educatius, protocols de protecció i mecanismes de denúncia àgils.

Des de la comunitat musulmana de Catalunya, es fa una crida a mantenir viva la memòria d’aquest atac, no per fomentar la rancúnia, sinó per construir una societat més resilient i preparada per respondre, col·lectivament, a qualsevol intent de fracturar la convivència.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí