La llibertat religiosa en el marc de la interculturalitat

614

Islamcat.Bcn

El Departament d’Interculturalitat i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona a través de l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) organitza les jornades «La llibertat religiosa en el marc de la interculturalitat» en col·laboració amb el Museu Etnològic i de Cultures del món (MUEC). Les jornades tindran lloc el dimarts 28 de febrer, 1 de març i 2 de març.El pluralisme religiós s’ha integrat com a part de les polítiques d’interculturalitat gràcies al nou pla Barcelona Interculturalitat (2021-2030). Per aquesta raó, les jornades estan destinades a posar el focus en la rellevància de l’àmbit local en la gestió del pluralisme religiós i a proporcionar un marc sobre la situació actual del dret a la llibertat religiosa a la ciutat de Barcelona. Les jornades tindran lloc a diferents espais de la ciutat i s’hi han convidant a les comunitats, entitats religioses i persones de l’àmbit acadèmic i de l’administració pública a fer balanç de les accions dutes a terme en els darrers anys per al compliment d’aquest dret en el marc de la Barcelona intercultural i recollir alhora demandes i propostes. Constaran de diverses activitats: una conferència inaugural, taules de treball, visites guiades i diferents tallers.

INSCRIU-TE AQUÍ!

PROGRAMA:

Les activitats són gratuïtes i amb aforament limitat. Cal fer la INSCRIPCIÓ PRÈVIA per a cadascuna de les activitats per separat AQUÍ.

Dimarts, 28 de febrer

→ Lloc: Museu Etnològic i de Cultures del Món (MUEC) – Seu Montcada (carrer de Montcada, 12-14)

Matí

El Museu Etnològic i de Cultures del Món, a la Seu Montcada, organitza el primer dia de les jornades, que seran conduïdes per Mohamed El Amrani, comunicador, emprenedor social i president de l’Associació Azahara. S’iniciarà a les 9.30 hores amb una BENVINGUDA I OBERTURA INSTITUCIONAL. A les 10.00 hores seguirà la CONFERÈNCIA INAUGURAL “La gestión pública de la diversidad religiosa: desafíos y propuestas”, a càrrec d’Eduardo Ruiz Vieytez, degà de la Facultat de Ciències Socials i Humanes de la Universitat de Deusto. Aquest acadèmic ha investigat, treballat i escrit en els camps de les minories nacionals, els drets humans i la diversitat cultural, lingüística i religiosa. Seguidament tindrà lloc una pausa per al cafè.

A continuació tindran lloc quatre taules de treball consecutives, que han d’esdevenir un espai de debat i diàleg per donar veu a la pluralitat religiosa i de consciència de Barcelona i a les valoracions i les experiències que sorgiran de les quatre línies temàtiques de les quals es farà balanç. Les conduiran persones activistes i acadèmiques amb gran recorregut en el camp sociològic i antropològic d’estudi de la gestió de la diversitat religiosa. Hi participaran comunitats i entitats religioses, al costat de responsables municipals de cada àmbit.

  • 00 – 12.30 hores: TAULA DE TREBALL “Trenta anys dels acords del 1992. Demandes compartides”, moderada per Mustapha Aoulad Sellam Slaoui, tècnic de Drets Civils a l’Ajuntament de Sabadell i activista contra la islamofòbia. Hi intervindran persones pertanyents a les entitats següents: la Unió de Centres Islàmics de Catalunya (UCIDCAT), el Consell Evangèlic de Catalunya (CEC), la Comunitat Israelita de Barcelona (CIB), la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes (CCEB), l’Oficina per la No Discriminació (OND) i l’Oficina d’Afers Religiosos, ambdues de l’Ajuntament de Barcelona.
  • 30 – 14.00 hores: TAULA DE TREBALL “Festivitats, visibilitat i reconeixement simbòlic”, moderada per Avi Astor, professor agregat del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre del grup de recerca Investigacions en Sociologia de la Religió (ISOR). Hi intervindran persones pertanyents a les entitats següents: la Comunitat Jueva Atid de Catalunya, el Secretariat Diocesà de Germandats i Confraries de l’Arxidiòcesi de Barcelona, la delegació de Drets Culturals i la direcció de programes culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona, ambdues de l’Ajuntament de Barcelona.

Tarda

Després d’una pausa continuaran les dues taules de treball següents:

  • 30 – 17.00 hores: TAULA DE TREBALL “Exercici del dret a la llibertat religiosa en l’àmbit laboral”, moderada per Isabel Cano Ruiz, doctora en Dret i professora de Dret Eclesiàstic de l’Estat a la Universitat d’Alcalá (UAH). Hi intervindran les entitats següents: l’Associació d’Estudiants Musulmans de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Consell Adventista de Catalunya, la Gurdwara Guru Darshan Sahib, el Departament d’Interculturalitat i Pluralisme Religiós i Barcelona Activa, ambdós de l’Ajuntament de Barcelona.
  • 00 – 18.30 hores: TAULA DE TREBALL “Comunitats digitals, religions en línia”, moderada per Míriam Díez Bosch, directora de la càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència (Blanquerna, URL). Hi intervindran les entitats següents: l’Assemblea Espiritual Local de la Comunitat Baha’í de Barcelona, el moviment catòlic Hakuna, l’Espai Torre Jussana i el Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica, ambdós de l’Ajuntament de Barcelona.

Seguidament, a les 18.30 hores tindrà lloc la PRESENTACIÓ DE LES RELATORIES publicades de:

  • La jornada “Llibertat religiosa: estat de la qüestió”, que va tenir lloc el febrer del 2020, amb la voluntat de recollir les bones pràctiques i les mancances que hi ha a la ciutat pel que fa a l’exercici de la llibertat religiosa i de culte, i valorar l’estat de la qüestió per treballar-hi durant el mandat polític vigent de l’Ajuntament de Barcelona.
  • Les jornades “Pluralisme religiós dins d’un món secular”, que van tenir lloc el novembre del 2021 i van portar a la reflexió d’un aspecte clau com és el seglarisme en les polítiques públiques, analitzant models d’Estats seglars i aspectes més concrets on el seglarisme es veu reflectit, com l’escola, la gestió de la mort o la cooperació internacional.

Finalment, a les 18.45 hores tindrà lloc la CLOENDA INSTITUCIONAL.

La institució que organitza el primer dia de les jornades, el MUEC, de les 19.00 a les 20.00 hores oferirà la VISITA GUIADA “Viatges sagrats. La humanitat i les religions” a la seva col·lecció. Aquesta visita se centra en el fet que totes les societats conviuen amb elements sagrats que tenen relació amb la seva concepció del món, els seus relats i les seves teories sobre el seu origen i funcionament, el lloc que ocupen els humans i les causes dels infortunis. En aquesta visita es podran conèixer algunes de les grans religions del món, com el cristianisme, l’hinduisme i el budisme, però també d’altres com la dels iorubes a l’Àfrica, la dels aborígens australians a Oceania i la dels maies de l’Amèrica precolombina. S’ha escollit aquesta iniciativa com una mostra destacada de cooperació entre diferents conviccions i espiritualitats que permet posar en valor el patrimoni de diferents tradicions minoritàries.

Dimecres, 1 de març

  • 00 – 13.30 hores: VISITA GUIADA a l’exposició “Memòria jueva a la Catedral de Barcelona”, a càrrec de mossèn Robert Baró, director del Secretariat Diocesà de Patrimoni Cultural. L’exposició, que permet accedir a documents històrics sobre la comunitat jueva medieval de Barcelona, és una selecció que forma part del conjunt de 40.000 pergamins medievals que alberga la Catedral de Barcelona. Un volum de documentació arxivística medieval del tot singular i on es troben milers de referències a la comunitat jueva de la ciutat.

→ Lloc: Catedral de Barcelona (pla de la Seu, s/n. Punt de trobada: porta principal)

  • 00 – 17.30 hores: PRESENTACIÓ del futur espai interconviccional de Montjuïc, a càrrec de Miquel Trepat, director general de Cementiris de Barcelona. Aquest projecte d’espai interconviccional permetrà que les diferents comunitats religioses puguin desenvolupar les seves tradicions funeràries i es pugui garantir que les pràctiques de purificació del cos les faci la mateixa comunitat. La presentació es farà a la Biblioteca Funerària, que es troba al costat de la Col·lecció de Carrosses Fúnebres, única a tot el món, i que les persones assistents també podran admirar.

→ Lloc: Biblioteca Funerària al Cementiri de Montjuïc, Col·lecció de Carrosses Fúnebres (carrer de la Mare de Déu de Port, 56-58)

Dijous, 2 de març

  • 00 – 17.00 hores: PRESENTACIÓ de les activitats educatives i pedagògiques impulsades per l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR), a càrrec de Lorena Spinola, tècnica referent d’educació de l’OAR. La diversitat cultural i religiosa és, entre d’altres, un element enriquidor que conviu en tots els àmbits de la nostra societat, inclosa la comunitat educativa, i esdevé un reflex de la diversitat de la ciutat. Conèixer i entendre aquesta pluralitat cultural i religiosa és una eina clau que permet educar i fer créixer en valors i, així, vetllar per la bona convivència i el respecte. En aquesta iniciativa, l’OAR presentarà diferents eines i recursos amb els quals treballa des de fa temps, dins i fora de l’aula , per educar en la diversitat i fer-la visible.

→ Lloc: Oficina d’Afers Religiosos, OAR (carrer del Comerç, 44)

  • 00 – 19.30 hores: VISITA GUIADA a la parròquia de Sant Jordi, primer centre de culte monumental de l’església ortodoxa romanesa, a càrrec del pare Aurel Bunda, rector de la parròquia. Aquesta parròquia cristiana ortodoxa ha estat aixecada en un edifici de nova planta en un terreny petit, però ben situat, i disposa d’espais diferenciats. Una de les parts més destacades és la pintura de les parets i la tècnica emprada per dur-la a terme: el fresc propi del romànic com el que es troba a la vall de Boí (utilitzant la mateixa tècnica emprada a l’edat mitjana).

→ Lloc: Parròquia de Sant Jordi, Patriarcat de Romania (carrer de Capella, 25)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí