Jornada de diàleg interreligiós.

696

(Islamcat.BCN 20/03/2019)

Representants de diverses creences participen al Parlament en una jornada de diàleg interreligiós.
Parlament ha acollit aquesta tarda una jornada amb motiu de la Setmana Mundial de l’Harmonia Interconfessional, enguany amb el lema «veritat, justícia i religió». A l’acte, organitzat pel Grup de Treball Estable de Religions (GTER), hi han participat, entre d’altres, representants de les comunitats religioses que aplega aquesta entitat.

El president, Roger Torrent, ha inaugurat la sessió, juntament amb el president del GTER, l’arxipreste ‘stavrophor’ Joan Garcia, i la sots-directora general d’Afers Religiosos, Isabel Escandell.

Tots tres han expressat el rebuig pels atemptats com els d’aquesta setmana a Nova Zelanda, que mostren les «traces de malaltia» que «en el fons» té la societat, en paraules de l’arxipreste Garcia, que també ha defensat la importància de l’alteritat i ha reivindicat el paper de les religions com a «element de cohesió social» que «ajuda a fer créixer la societat«.

Torrent ha destacat la importància de la convivència, el diàleg i l’empatia per combatre el «discurs de l’odi«. «Hem de mirar-nos als ulls els uns als altres i entendre la mirada de l’altre, també des d’un punt de vista polític a casa nostra«, ha advertit.

Escandell ha insistit que no hi pot haver «cap justificació religiosa a la barbàrie«, ha remarcat la pluralitat de creences que conviuen a Catalunya i ha defensat el dret a la llibertat religiosa.

 

La sessió ha continuat amb les conferències «El paper de la justícia i de la pau en les religions«, a càrrec de Jaume Flaquer, teòleg, doctor en islamologia i membre de Cristianisme i Justícia; «Celebració de la Setmana Mundial de l’Harmonia Interconfessional«, a càrrec de Carme Gutiérrez, membre del Consell Interreligiós de Terrassa, i «El compromís del moviment ecumènic de l’ACAT per l’abolició de la tortura i la pena de mort«, a càrrec d’Emili Chalaux, president d’Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura (ACAT). La jornada l’ha moderada i clos Mohamed El Ghaidouni, president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya i membre del GTER.

El GTER el formen representants de les esglésies catòlica i ortodoxa i de les comunitats evangèlica, musulmana i jueva, i les altres religions presents al país s’hi integren mitjançant el Consell Interreligiós. És un espai de diàleg i treball entre religions i té per objectiu, entre d’altres, promoure la pau i l’harmonia entre les creences, combatre els prejudicis i estereotips al voltant de les religions i afavorir-ne una integració natural a la societat.

La Setmana Mundial de l’Harmonia Interconfessional va ser instituïda per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 2010 i pretén fomentar el diàleg interreligiós i l’entesa entre confessions.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí