Sobre la FÀTUA en l’Islam

2488

Una fàtua ???? és un pronunciament legal a l’Islam, emès per un especialista en llei religiosa sobre una qüestió específica. Normalment una fàtua és emesa davant la petició que un individu o jutge estableixi una qüestió on el Fiqh, la jurisprudència islàmica, no està clar. Un erudit capaç d’emetre una fàtua es coneix com Mufti. Ja que no hi ha un sacerdoci islàmic centralitzat, no hi ha un mètode unànimement acceptat per determinar qui pot emetre una fàtua i qui no, el que ha portat a alguns erudits islàmics a queixar-se que massa gent se sent qualificada per emetre fàtues.

En les nacions on el sistema jurídic es basa en la llei islàmica, les fàtues dels líders religiosos són debatudes abans de ser emeses i es decideixen per consens. En aquests casos, poques vegades són contradictòries, i tenen el valor de llei executable. Si dos fàtues són contradictòries, els òrgans de govern (que combinen la llei civil i religiosa) arriben a una interpretació acordada que és considerada com a llei.

En les nacions que no reconeixen la llei islàmica, els religiosos musulmans s’enfronten sovint amb dos fàtues oposades. En aquest cas, han de seguir la fàtua del líder de la seva pròpia tradició religiosa; és a dir, els musulmans sunnites, per exemple, no seguirien la fàtua d’un clergue xiïta.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí