Islamcal.Bcn
Aquest dimecres, dia 08 de gener de 2025, el president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, ha obert les portes de la institució per rebre el Grup de Treball Estable de Religions (GTER), en un acte commemoratiu pels 20 anys de trajectòria d’aquesta entitat única a Europa. Rull ha iniciat la recepció amb unes paraules de benvinguda i agraïment, destacant el valor incalculable del GTER com a eina de cohesió social i convivència entre les diverses confessions religioses presents al país.
En la seva intervenció, el president del Parlament ha subratllat la importància de la tasca que el GTER ha realitzat durant dues dècades. “El GTER és un autèntic tresor que hem afaiçonat a Catalunya”, ha expressat amb orgull. També ha destacat com catòlics, protestants, jueus, musulmans i ortodoxos treballen conjuntament, construint civilitat i fomentant una convivència basada en el respecte i el diàleg.
Una trajectòria basada en el diàleg i la col·laboració
El GTER es va fundar l’any 2004 amb l’objectiu de promoure un nou paradigma de relacions entre les religions, entre creients de diverses confessions i la resta de la societat civil. L’objectiu era clar: fomentar la comprensió mútua, l’establiment de llaços i el treball conjunt entre comunitats amb tradicions religioses diferents. Aquesta iniciativa, liderada per líders religiosos de confessions com la catòlica, la protestant, la musulmana, la jueva i l’ortodoxa, ha esdevingut un model de convivència i cooperació, reconegut a nivell europeu.
El president del GTER, el Sr. Mohamed Halhoul, ha tingut un paper destacat en la trobada, agraint el reconeixement i la recepció per part del president del Parlament. En el seu discurs, Halhoul ha posat en relleu els objectius i la visió de futur del grup, així com la seva estratègia de treball, que es basa en la presència i representativitat de totes les religions que en formen part. A més, ha destacat la dinàmica d’acció del GTER, que combina reflexió, acció i visibilització dels valors religiosos en la societat catalana.
“Durant 20 anys, el GTER ha demostrat que és possible treballar junts, independentment de les diferències confessionals, per construir un futur més just i solidari”, ha afirmat Halhoul. També ha agraït als membres del GTER el seu compromís i dedicació, que han estat claus per assolir els èxits d’aquestes dues dècades.
El GTER: una eina única a Europa
El Grup de Treball Estable de Religions és considerat una eina única a Europa, no només per la seva composició, sinó també pel seu impacte en la societat. A Catalunya, el GTER ha estat un espai d’entesa i col·laboració on les confessions religioses han pogut dialogar i treballar conjuntament en projectes de caràcter social, cultural i educatiu. Aquesta col·laboració s’ha traduït en iniciatives que han promogut el respecte a la diversitat, la tolerància i la convivència pacífica entre comunitats.
En aquest sentit, el president del Parlament ha remarcat que la tasca del GTER no només és un exemple de convivència, sinó també un reflex de la pluralitat i riquesa de Catalunya com a societat. “El GTER és un exemple de com podem construir ponts en lloc de murs, creant una societat més cohesionada i solidària”, ha comentat Josep Rull en les seves xarxes socials després de la trobada.
Reptes i compromisos de futur
Tot i els èxits aconseguits, tant Josep Rull com els membres del GTER han coincidit en la necessitat de continuar treballant per superar els reptes que encara persisteixen en l’àmbit de la convivència religiosa i la cohesió social. En aquest sentit, s’ha destacat la importància de donar visibilitat als valors religiosos com a elements que contribueixen al bé comú i a la construcció d’una societat més justa i solidària.
Un dels compromisos del GTER per als pròxims anys és reforçar la seva presència i influència en l’àmbit social i polític, per tal de continuar sent un referent en la promoció del diàleg interreligiós. Així mateix, es vol consolidar la seva col·laboració amb institucions públiques i privades per impulsar iniciatives que contribueixin al foment de la convivència i la cohesió social.
Una jornada de celebració i reconeixement
La trobada al Parlament de Catalunya ha estat també una oportunitat per reconèixer i celebrar la tasca dels membres del GTER al llarg dels anys. La presència de representants oficials de les institucions religioses que en formen part ha posat de manifest la diversitat i pluralitat que caracteritza aquest grup de treball. Durant la jornada, s’han compartit reflexions sobre el passat, present i futur del GTER, així com experiències i aprenentatges acumulats al llarg de 20 anys de treball conjunt.
En definitiva, la recepció al Parlament ha estat un acte carregat de simbolisme i significat, que ha reafirmat el compromís de Catalunya amb la diversitat religiosa i la convivència pacífica. Com ha expressat el president Josep Rull, el GTER és una eina imprescindible per construir una societat on la pluralitat sigui motiu d’entesa i enriquiment mutu. “Celebrem aquests 20 anys com un punt de partida per continuar treballant plegats, amb esperit de diàleg i acció”, ha conclòs Rull.